Hajrá, Foci! Interjú Bánfi Jánossal, az FC Esztergom elnökével

Készült: 2014. december 02

2014. november 26-án jelent meg a Hajrá Foci! című heti magazin 14.száma, címlapon klubunk elnökével, Bánfi Jánossal, aki egy hosszabb interjúban mesél az FC Esztergom mindennapjairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

 

Noha a Komárom-Esztergom megyei első osztályban szereplő FC Esztergom felnőtt csapata rendre ott volt a dobogó környékén, a királyvárosban egyelőre nem tervezik azt, hogy megcélozzák az NB III-at. Bánfi János elnök, illetve stábjának tagjai négy éve amellett foglaltak állást, hogy inkább "alulról" építkezzenek, és minden gyermekkel úgy foglalkozzanak, hogy a lehető legtöbbet kapják a futballból, legyen bármi is a céljuk a focival a klubban sportoló fiataloknak.

 

"Esztergomi sportberkekben jól cseng Sóron Tibor neve, aki hosszú évek óta megszállottan tartja életben Esztergom futballját. Az Ő invitálására látogattam el először a Duna menti városba, miatta és a többi helyi szakembert megismerve döntöttem úgy, hogy becsatlakozom a város futballjába. Hosszas munka után egyenesbe állítottuk a klubot, és megkezdtük az építkezést. Gondolok itt az új futball centrumra és természetesen a szakmai munkára is" - emlékezett vissza Bánfi János a kezdetekre.
 
"Mi is éltünk a TAO adta lehetőséggel, és a Budai Nagy Antal úton több mint háromszázmillió forintból felépítettük futballközpontunkat? - folytatta az egykori huszonötszörös válogatott játékos. - Az élőfüves pálya mellett három, különböző méretű műfüves pályán készülhetnek csapataink, napjainkra elkészült a kétszintes klub- és kiszolgáló épületünk is. Az ősztől a gyerekek már bajnoki meccseket is játszottak itt, hamarosan a felnőtt együttesünk is ide költözik. A legidősebbek - akik egyébként a legfiatalabbak a megyei első osztályú bajnokságban - tavasszal Sárisápon, az ősszel pedig a Prímás-szigeti sporttelepen vívták hazai mérkőzéseiket" -egyezte meg Bánfi János.

 

Az FC Esztergomnak ma már tíz korosztályos csapata, illetve felnőtt együttese van, több mint kétszázan rúgják a labdát.

 

"Amikor nekiláttunk a gyakorlati munkához, az edzőkkel összeráztuk a szakmai munka irányvonalait, megbeszéltük a feladatokat, elvárásokat. Természetesen minden csapatunkra figyelek, csatlakozom az edzésmunkába. Mindenki beállt a sorba, mindenki tudja mi a dolga. Ma már a legkisebbekkel is foglalkozunk, szeptemberben kezdtük az együttműködést a helyi Angyalkert Óvodával. Ha esetleg később nem is focizik majd mindegyik gyerkőc, annyit mindenképpen szeretnék elérni, hogy megkedveljék a játékot, a testmozgást" - hangsúlyozta a klub elnöke.

 

Az esztergomiak jelenleg nem gondolkodnak abban, hogy felnőtt csapatuk az NB III-ban, esetleg magasabb osztályban szerepeljen.

 

"Természetesen hallunk olyan hangokat, hogy ekkora városnak legalább harmadik ligás csapatának kellene lennie. Nekünk jelenleg nem ez a célunk. Mi az NB III. helyett inkább a gyerekekre fordítjuk a pénzt, s arra, hogy az Esztergomi futball minden tekintetben megfelelő alapot tudjon magáénak, melyre a jövőt lehet építeni. Ha közben sikerül egy-egy tehetséget eljuttatnunk magasabb osztályokba, nagyon büszkék leszünk rájuk. Igyekszünk úgy dolgozni, hogy mindenki teljes emberként hagyja el a klubot. Mi azt szeretnénk, ha labdarúgóink jól éreznék magukat nálunk, megtalálnák itt a számításaikat, örömből fociznának, és a szülők is azt látnák, hogy gyermekük jó helyen van. Igyekszünk mindent megadni ifjú focistáinknak, mindenkit úgy kezelünk, mintha "mini Ronaldók" lennének. Ha a felnőtteknél valaki esetleg nem tud eljönni edzésre az iskolai elfoglaltsága miatt, külön edzésprogramot kap, hogy ne maradjon le a többiekhez képes. Az, hogy mindebből egyszer lesz-e NB. III? A jövő kérdése" - tette hozzá Bánfi János.
 

 

FC Esztergom Partnerei

    

 

 

 

 

 

 

Az oldal használatához ajánljuk a legfrissebb böngésző verziók használatát.
Legjobb megjelenés: Chrome | Firefox | Opera | Safari | Internet Explorer 11
Az oldal támogatja a Mobil eszközökön való megjelenést.